Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Antoaneta Camelia Preda

Psiholog Clinician in probleme de cuplu, copii/adolescenti si familie, adictii

Varsta: 53 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie
Apreciere
Canalul paralel de comunicare in relatia de cuplu

Poza
21 Februarie 2011

Indiferent de mediul de provenienta, cultura, religie, de locul unde ne nastem, comunicam simbolic. Numai ca, acest tip de comunicare nu apare in cartile de sociologie, nu exista dictionare specifice, astfel ca, pentru marea majoritate canalul paralel de comunicare reprezinta o limba necunoscuta ce ne este data a priori.

Premisele considerate ca fundament in formarea cuplului pot fi: pe de o parte de natura constienta, ceea ce duce la structurarea unei relatii psihologice si, pe de alta parte, de natura inconstienta, rezultand o legatura pur fiziologica.

Intr-un fel sau altul, comunicarea in cuplu se face si prin intermediul unui canal paralel de comunicare
. Prin acest canal de comunicare,  persoanele, indivizii, incearca sa-si exprime nevoi, nemultumiri,... tot ce nu pot, sau nu doresc sa aduca in campul constient. Cunoasterea limbajului simbolic ajuta la imbunatatirea relatiei si a unei comunicari autentice intre cei doi parteneri.

Ceea ce m-a impresionat si mi-a dat de gandit a fost povestea unui cuplu care, dupa zeci de ani de casnicie, au hotarat sa locuiasca in case separate, chiar daca in aceeasi curte. Ori de cate ori sotul iesea din casa si afara era frig, sotia lasa usa casei larg deschisa in asa fel incat, in ciuda focului din soba, la intoarcere, acesta sa gaseasca frig.

Cu certitudine caminul era rece, la fel de rece ca si relatia lipsita de caldura pe care o aveau. Astfel ca, atunci cand a putut, i-a inapoiat, simbolic, ceea ce primise toata viata – raceala.

Antoaneta Camelia Preda
Psiholog clinician

Cabinet individual de psihologie
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului


Numar vizualizari: 3078
Adauga comentariu