Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Antoaneta Camelia Preda

Psiholog Clinician in probleme de cuplu, copii/adolescenti si familie, adictii

Varsta: 53 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie
Apreciere
Formarea cuplului din punct de vedere psihologic

Poza
07 Martie 2011

Atunci cand intram in viata de cuplu, primul si cel mai important model pe care il avem este cel al relatiei de cuplu dintre parintii nostri. Daca aceasta relatie a fost, sa zicem, una extrem de traditionala, bazata pe roluri bine conturate ale fiecaruia dintre parteneri, foarte probabil ca si noi, la randul nostru, vom cauta un partener cu care sa putem reproduce acelasi tip de relatie traditionala.

De aceea se spune ca in fiecare casnicie sunt de fapt trei casnicii, fiecare partener venind "de acasa" cu modelul casniciei parintilor, pe care va incerca sa il reproduca - sau, dimpotriva, sa il excluda pe cat de mult posibil - si in propria casnicie. 

Constiinta de sine a tinerilor aflati la varsta la care incep sa isi puna din ce in ce mai serios problema stabilirii unei relatii pe termen lung nu este inca destul de bine formata. Acest lucru inseamna ca tinerii au o cunoastere incompleta a celorlalti, dar si a propriei persoane. De aceea, le este destul de greu sa se lamureasca asupra motivatiilor celorlalti, precum si ale lor.

Motivele care il fac pe tanar sa actioneze sunt in mare parte inconstiente si, cu cat campul constiintei proprii este mai mic, cu atat nu putem vorbi, in cazul formarii unui cuplu, de o alegere libera.          

Motivatiile inca inconstiente pot proveni din influenta parintilor, tanarul fiind determinat de raportul cu mama, iar tanara fata de raportul cu tatal. Factorul care le favorizeaza sau le complica alegerea este gradul in care sunt legati de parinti.   
     
O iubire constienta fata de tata sau mama favorizeaza alegerea unui sot asemanator tatalui, respectiv a unei sotii asemanatoare mamei. In schimb, o legatura inconstienta complica alegerea. Copiii pot mosteni si prelua in mod inconstient anumite aspecte care au legatura cu viata parintilor, dar intr-o forma rasturnata, pentru a compensa neamplinirile din viata parintilor. in aceste cazuri, putem observa comportamente aflate la polul opus modelului familial.         

In lipsa unui nivel crescut de constientizare, alegerea partenerului sau a partenerei se va face conform unor motivatii instinctive inconstiente. Acest lucru va determina presupunerea faptului ca celalalt partener are o structura psihologica de acelasi fel cu a sa.
"Inconstienta implica nediferentiere, identitate primitiva. Rezultatul practice este ca fiecare presupune despre celalalt ca are o structura psihologica de acelasi fel cu a sa proprie. Sexualitatea normala, traire comuna si indreptata in aparenta spre un tel comun, intareste sentimental unitatii si identitatii. Aceasta stare va fi numita deplina armonie..." (Jung, OC 17, par 330)

O astfel de relatie ramane limitata - putem vorbi de o relatie individuala abia atunci cand natura motivatiilor inconstiente este cunoscuta. Evolutia unei casatorii nu este posibila fara crize care pot conduce cuplul catre o relatie autentica.
 
Antoaneta Camelia Preda
Psiholog clinician

Cabinet individual de psihologie
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului


Numar vizualizari: 5049
Adauga comentariu