Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Antoaneta Camelia Preda

Psiholog Clinician in probleme de cuplu, copii/adolescenti si familie, adictii

Varsta: 53 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie
Apreciere
Formarea identitatii sexuale

Poza
25 Februarie 2011

Ne nastem, fiecare, intr-un corp masculin sau feminin. Genul sexual este determinat genetic, insa identitatea sexuala nu este fixata la fel de rigid.

In elaborarea sexualitatii noastre, parintii primesc de la bun inceput, roluri diferite, in functie de sex. In general, cel care va juca un rol fundamental in construirea identitatii noastre sexuale este parintele de acelasi sex.

Copilul se recunoaste de la inceput in parintele de acelasi sex cu el, adica elementul cheie al identitatii sexuale se afla pentru un baiat in relatia sa cu tatal, iar pentru o fata in relatia sa cu mama. Parintele influenteaza felul in care ne vom comporta ca barbat sau femeie.

Parintele de sex opus ne face sa devenim constienti de realitatea sexuala, dezvaluind prin propria sa prezenta diferenta noastra fundamentala. Imaginea femeii sau a barbatului pe care o purtam in noi se construieste initial in relatie cu parintele de sex opus, deoarece tatal si mama sunt primul barbat si prima femeie pe care i-am cunoscut indeaproape.

In prima perioada a vietii, atunci cand cunoastem iubirea, complexul anima\animus ne scoate de sub tutela familiei si ne incita sa ne cream propria noastra familie.

La maturitate, ne invita sub o forma sau alta sa ne intoarcem spre noi insine, pentru a ne intelege dimensiunile mai profunde ale inconstientului. Spun invitatie, pentru ca o invitatie poate fi onorata sau nu. Fiecare dintre noi are de ales.      

Adolescenta, varsta la care apare rebeliunea si nonconformismul, este considerata totodata ca o perioada in care se manifesta fenomene de revolta; adolescentul avand un caracter neconformist, marcat prin diferentiere si individualizare, si care se exprima mai intens, printr-un comportament proiectiv. Fata de normele sociale adolescentul poate avea o identificare negativa sau pozitiva si acest lucru poate crea senzatia de instabilitate a personalitatii.

Diferentele de sex-rol deriva, in parte, de cele biologice, dar sunt semnificativ modelate de evolutia psihosociala particulara a fiecarei persoane. Identitatea psihosexuala se dezvolta discret, influentata intens de modelele parentale, fiind la inceput difuz integrata in subindentitatea familiei.

In acest sens, baietii care au un model parental cu masculinitate redusa au dificultati de identificare, iar ca dinamica psihica inconstienta, atitudinea exterioara prin care afiseaza femininul este compensarea (o crestere a energiei intr-o arie a psihicului este dublata de o descrestere a energiei in aria opusa/ complementara si invers) sentimentului de ura, revolta, respingere... resimtite inconstient la adresa mamei.

Antoaneta Camelia Preda
Psiholog clinician

Cabinet individual de psihologie
Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului


Numar vizualizari: 4023
Adauga comentariu