Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-teProgram de lucru

  • Luni: 8 - 23
  • Marti: 8 - 23
  • Miercuri: 8 - 23
  • Joi: 8 - 23
  • Vineri: 8 - 23
  • Sambata: 8 - 23
  • Duminica: 8 - 23

Luminita Carmina Codrescu

Psihoterapeut in probleme de cuplu si familie, Psihosexolog

Varsta: 54 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , Sexologie, Analiza tranzactionala, NLP, Consiliere in cariera
Apreciere
Cele 5 nevoi fundamentale in cuplu

Poza
11 Septembrie 2014

Cuplul este prima expresie a nevoii omului de a fi “impreuna”. Reprezinta forma primara de organizare a celulei sociale si un spatiu de relationare in care fiecare isi manifesta atat individualitatea cat si socialitatea.

Odata cristalizata personalitatea, oamenii incep sa formeze cupluri. Unele din ele vor continua sa se transforme in familii, altele se vor destrama sau recompune. Cuplul este provocarea pe care fiecare a incercat-o cel putin o data in viata si a constatat ca oglinda pe care o ofera un partener este diferita de a altuia.

Avem nevoie de oglinda partenerului asa cum avem nevoie de o oglinda reala, in care sa ne reflectam corpul. Oglindindu-ne personalitatea, ne putem ajusta, corecta, dezvolta.

Cuplul este locul in care partenerii invata sa isi recunoasca nevoile, sa solicite si sa invete sa ofere satisfacerea acestora. Orice dezechilibru in satisfacerea acestor nevoi poate duce la destabilizarea cuplului. De aceea, in afara de reguli, in cuplu este nevoie de multa rabdare, toleranta, iertare, determinare si efort sustinut si constient – din partea amandurora.

Nevoile afective

Oamenii formeaza cupluri in primul rand pentru ca se indragostesc. Ei au nevoie de tandrete, mangaiere, cuvinte frumoase, chiar siropoase si peltice uneori, pentru ca indragosteala este si o forma de regresie la stadiul de copil fericit si lipsit de griji. Au nevoie sa fie vazuti de parteneri, apreciati prin vorbe sau fapte, au nevoie sa isi exprime ei insisi sentimentele, fara teama de ridicol sau respingere.

Pericole

Dupa atractia vizuala initiala, partenerul este idealizat, supravalorizat, investit cu functia de centru al universului. Visele unuia devin asteptari fata de celalalt. Posesivitatea poate duce la sufocarea partenerului prea coplesit cu atentie si de la care se cere sa raspunda cu aceeasi cantitate. Aflat in imposibilitate, acesta se retrage in carapacea sa sau renunta la cuplu. Unii oameni, lipsiti in copilarie de dovezi de afectiune, nu stiu nici sa dea, nici sa primeasca afectiune, se simt stanjeniti, asaltati, presati.

Remedii

in iubire, in afara de hormoni, nimic nu exista de-a gata, totul se construieste. Totul se poate invata, cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Fiecare are dreptul si datoria – pentru sine – sa isi exprime nevoile, sa solicite satisfacerea lor, sa asculte in aceeasi masura pe celalalt si sa se adapteze la nevoile lui, fara a se neglija pe sine.

Nevoile sexuale

Dragostea duce inevitabil la intimitate, iar intimitatea, la sex. Relatiile de cuplu satisfacatoare sunt acelea in care sexul este de calitate, suficient si recompensator pentru amandoi.

Pericole

Balanta este insa dificil de mentinut. Ocazional, discrepante de apetit sau libidou sexual pot aparea in cuplu, dar ele pot fi trecute cu bine. Este insa periculos pentru coeziunea cuplului atunci cand disproportia dintre parteneri este mare, fie ca este vorba de dimensiuni, fie ca este vorba de gusturi, obiceiuri, conceptii sau dorinta sexuala. Cand insatisfactia creste peste o anumita limita, exista pericolul ca unul din parteneri sa caute satisfactia in afara cuplului, fapt care poate avea ca efect disolutia acestuia.

Remedii

Fiind o activitate care cere daruire si relaxare, a lasa la o parte toate grijile si framantarile, laolalta cu a crea o ambianta speciala pentru activitatea sexuala, poate fi de mare folos. A comunica deschis atunci cand apare o frustrare sau in ultima instanta a apela la un specialist atunci cand situatia o cere, poate salva cuplul de la destramare.

Nevoi de comunicare

O relatie este o piesa de teatru care are nevoie de doua personaje. Replicile actorilor fac piesa atragatoare, fascinanta sau dimpotriva, plicticoasa sau ridicola. Actorii nu trebuie insa numai sa vorbeasca. Tacerile au rolul lor, de a lasa spatiu si comunicarii non-verbale: un gest, o privire speciala, o atingere proprie celor doi.

Pericole

Cand toate grijile cotidiene sunt aduse in cuplu si ingramadite precum rufele murdare in cos, comunicarea incepe sa devina deficitara. in loc sa se comunice emotii, impresii, sentimente, se comunica fapte, judecati, reprosuri. Tacerile devin pasiv agresive, pedepse pentru greselile reale sau imaginare ale celuilalt. Un zid parca se ridica intre cei doi, iar ei devin din ce in ce mai izolati. Romantismul se transforma in « roomantism », doi colegi de camera, fiecare cu lumea lui, cel mai adesea virtuala, o tradare “pe fata”.

Remedii

Cel mai lucid dintre parteneri, cand a detectat o fisura de comunicare, este bine sa aduca in discutie aceasta, in loc sa ignore sau sa astepte ca celalalt sa observe. De multe ori acest lucru se petrece prea tarziu. O mica schimbare, o vacanta, un proiect comun care sa retrezeasca entuziasmul, pot relansa comunicarea. De asemenea, pe cat posibil de limitat interactiunea cu inamicii comunicarii in cuplu: monitoarele sau afisajele video de orice fel. Doi oameni stand in aceeasi camera dar la ani lumina distanta si care se uita la televizor, nu traiesc impreuna viata lor, ci se uita la a altora.

Nevoi energetice

O relatie este in cele din urma un schimb energetic. Daca partenerii isi ofera in mod echitabil si echilibrat din rezervele lor energetice, relatia dureaza.

Pericole

Daca doar unul din parteneri ofera iar celalalt doar primeste, relatia se dezechilibreaza si in cele din urma, se deterioreaza.

 Remedii

Partenerii trebuie sa constientizeze pericolele de la ambele capete ale spectrului: a da sau a primi prea mult sau prea putin. Daca relatia in sine aduce un castig fiecarui membru in parte, cu recunostinta fiecare poate invata sa ofere relatiei, sub alta forma poate, energia primita.

Nevoi de evolutie

Este specific fiintelor umane sa evolueze, sa se dezvolte, sa descopere si sa se autodescopere, sa se implineasca. Cuplul faciliteaza aceasta nevoie prin creerea unui spatiu de siguranta si incredere. Cand partenerii se sustin si se stimuleaza, uneori colaborand, alteori luandu-se la intrecere intr-un mod pozitiv, ei evolueaza si cuplul se dezvolta.

Pericole

Cand dimpotriva, proiectele comune dispar iar competitia dintre parteneri devine acerba si individualista, valorile comune nu mai reprezinta un liant si relatia sufera.

Este posibil ca invidia, gelozia sau rigiditatea unuia din parteneri sa constituie frana pentru dezvoltarea celuilalt. Manipularea, dominarea, agresivitatea pasiva pot deveni instrumente de blocare a evolutiei celuilalt. Cuplul este in pericol.

Remedii

A avea grija de sine dar si de celalalt in acelasi timp poate fi o misiune dificila. Dar daca exista iubire, respect, dorinta de a continua, lucrurile pot fi gestionate. Efortul de a-l astepta si pe celalalt sa ajunga la punctul “terminus”, in ritmul lui, poate fi recompensat de satisfactia ca sunt inca impreuna, impartasindu-si fiecare experienta lui si beneficiind impreuna de o viziune mai toleranta si mai ampla asupra lumii.

Resurse:

Cum sa fim fericiti in cuplu – intre fidelitate si infidelitate, Dr. Gérard Leleu, Ed. Trei

Daca simti ca este ceva de imbunatatit la relatia ta, vino impreuna cu partenerul tau sa afli cum sa gestionezi mai bine viata de cuplu.

Va fi o seara speciala in care vom vorbi despre lucrurile despre care ne este greu sa vorbim, in care vom asculta ce spune celalalt, vom schimba informatii si impresii cu alte cupluri intr-un cadru intim.

3 cupluri, 3 stiluri diferite, 3 intrebari… mai multe raspunsuri:
* Ce ne leaga?
* Ce ne desparte?
* De ce suntem acum si aici, ASA?

Va astept miercuri, 17 septembrie, de la ora 19, sa traim timp de o ora si jumatate sub semnul cuplului.

Investitia ta: 69 de lei de cuplu. De ce zambiti? :)

Rezervari la telefon 0745 104 3730745 104 373 sau lumi.codrescu@yahoo.com

Eventul se poate urmari si pe Facebook, aici:

https://www.facebook.com/events/770137046381224/


Numar vizualizari: 2381
Adauga comentariu