Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-teProgram de lucru

  • Luni: 8 - 23
  • Marti: 8 - 23
  • Miercuri: 8 - 23
  • Joi: 8 - 23
  • Vineri: 8 - 23
  • Sambata: 8 - 23
  • Duminica: 8 - 23

Luminita Carmina Codrescu

Psihoterapeut in probleme de cuplu si familie, Psihosexolog

Varsta: 54 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , Sexologie, Analiza tranzactionala, NLP, Consiliere in cariera
Apreciere
Cunoaste-te pe tine insuti!

Poza
19 Noiembrie 2014

Nu am gasit pana acum o mai pertinenta si frumoasa descriere a zadarniciei intentiei de a detine controlul, de a citi gandurile celorlalti si de a avea dreptate in relatii. In terapie acesta este un scop principal: a intelege ca nu-i putem controla, cunoaste, intelege sau stapani pe cei apropiati, fara dezamagire, frustrare, manie, ci doar sa ii acceptam cu o curiozitate vie si perpetua, multumindu-le ca ne sunt alaturi. Si mai ales, sa ne rezumam la a lucra cu propria noastra fiinta, ca sa fim capabili de aceasta performanta.

"Te lupti cu propria-ti superficialitate, cu propria-ti neseriozitate, si incerci sa te apropii de oameni fara sa ai asteptari nerealiste, fara sa fii impovarat de prejudecati, de speranta sau de aroganta, incerci sa lasi garda cat se poate de jos, sa lasi deoparte tunul, mitralierele si blindajul de otel gros de doua palme, te apropii de ei pasnic, vii tiptil pe propriile tale degete, in loc sa brazdezi pamantul cu senilele tancului, ii abordezi cu o minte deschisa, ca de la egal la egal, ca de la om la om, cum se spune – si totusi nu incetezi niciodata sa te inseli in privinta lor.

E ca si cum ai avea creierul unui tanc. Te inseli in privinta lor inainte sa-i cunosti, in timp ce abia astepti intalnirea ce va urma. Te inseli in privinta lor cand esti cu ei. Si apoi te duci acasa. Ii povestesti altcuiva despre intalnire si iar te inseli cu totul in privinta lor. Avand in vedere ca acelasi lucru li se intampla, probabil, si lor in ceea ce te priveste, toata povestea e de fapt o iluzie coplesitoare, golita de orice soi de perceptie, o farsa uimitoare a perceptiei gresite.

Si totusi ce putem face cu problema asta teribil de importanta a celorlalti, ce se goleste de semnificatia pe care credem noi ca o are si isi insuseste, in schimb, o semnificatie grotesca? Oare sa fim cu totii atat de prost dotati, de nu suntem in stare sa ne percepem unii altora rationamentele interioare si telurile invizibile? Ar trebui oare ca toti oamenii sa se incuie in dosul usilor si sa stea inchisi intr-o celula izolata fonic, cum fac scriitorii singuratici, inchipuind acolo oameni din cuvinte si apoi sustinand ca acei oameni din cuvinte sunt mai aproape de adevar decat oamenii adevarati, cei pe care ignoranta noastra ii deformeaza zi de zi?

Ramane insa faptul ca, pana la urma, in viata nu e atat de important sa ii intelegi pe oameni. Viata inseamna sa te inseli asupra lor, sa te inseli si iar sa te inseli si apoi, dupa ce chibzuiesti bine, sa te inseli din nou. Asa ne dam seama ca suntem in viata: cand ne inselam. Probabil cel mai bine ar fi sa renuntam la ideea ca putem avea dreptate sau ne putem insela asupra oamenilor si sa ne lasam pur si simplu dusi de val. Dar daca reusesti sa faci asa ceva... ei bine, esti un om norocos."

Philip Roth, Pastorala americana, Ed. Polirom, 2014, p. 56-57.
 


Numar vizualizari: 1845
Adauga comentariu