Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-teProgram de lucru

  • Luni: 8 - 23
  • Marti: 8 - 23
  • Miercuri: 8 - 23
  • Joi: 8 - 23
  • Vineri: 8 - 23
  • Sambata: 8 - 23
  • Duminica: 8 - 23

Luminita Carmina Codrescu

Psihoterapeut in probleme de cuplu si familie, Psihosexolog

Varsta: 54 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , Sexologie, Analiza tranzactionala, NLP, Consiliere in cariera
Apreciere
Despre barfa ca necesitate omeneasca

Poza
23 Iunie 2015

Oamenii isi construiesc imaginea de sine prin comparatie sociala. Atunci cand capacitatea lor de reflectie este redusa, sau materia prima pe care o exploreaza nu are consistenta, sau pur si simplu sunt constienti de limitarile lor, se vad nevoiti a apela la tehnici, de cele mai multe ori inconstiente, de crestere a ego-ului: asocierea cu o personalitate marcanta din zona lor de interese, arogarea meritelor altora, copiere fara adaptare si in cele din urma, deprecierea intentionata a valorii celor din jur, cu intentia clara de a se pozitiona superior.


Pe scurt, acest procedeu se numeste barfa. Barfa ajuta persoanele sa se detensioneze, pentru ca elibereaza energia negativa si frustrarea acumulata din inechitatea perceputa. Dar cel care asculta barfa, similar preia din aceasta incarcatura emotionala negativa. Deseori se vede in postura de a fereca secretul, pentru ca emitentul nu doreste ca identitatea lui sau continutul mesajului calomnios sa fie cunoscute.


Pentru a nu te afla chiar tu in postura de a asculta barfele altora, de a acumula energie negativa sau de a-ti pierde pur si simplu timpul tau pretios, poti sa aplici cu succes...


Testul lui Socrate


Intr-o zi, marele filozof Socrate s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el agitat si care i-a spus:

" –  Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?
– Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
– Trei?
– Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?
– Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
– E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
– Nu, dimpotriva...
– Deci a continuat Socrate, vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
– Omul a dat din umeri, putin stanjenit.
– Socrate a continuat. Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba – filtrul Folosintei. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?
– Nu, nu chiar...
– Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?"

Omul era invins si s-a rusinat. 


Numar vizualizari: 1438
Adauga comentariu