Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-teProgram de lucru

  • Luni: 8 - 23
  • Marti: 8 - 23
  • Miercuri: 8 - 23
  • Joi: 8 - 23
  • Vineri: 8 - 23
  • Sambata: 8 - 23
  • Duminica: 8 - 23

Luminita Carmina Codrescu

Psihoterapeut in probleme de cuplu si familie, Psihosexolog

Varsta: 54 ani
Expert in: Psihologia cuplului, Psihologia copilului, Psihotraumatologie , Sexologie, Analiza tranzactionala, NLP, Consiliere in cariera
Apreciere
Haina face pe om – unic sau identic?

Poza
12 Noiembrie 2014

Cum ne imbracam comunica celor din jur ceva. Dorinta de a fi unic, de a atrage atentia, de a spune o poveste despre sine. Si de aici zicala "Haina face pe om".
 

Am auzit recent despre o tendinta globala in moda, in care oamenii vor trece de la individualizarea cu orice pret la uniformizarea vestimentatiei cu scopul apartenentei la un grup. Acest scenariu pare sa fie din genul profetiilor lui Nostradamus sau desprins dintr-un film ce prevesteste sfarsitul lumii. Ma simt trista cand imi imaginez o lume imbracata toata in culori terne, sa le zicem „neutre”, doar din dorinta de a apartine la un grup si acela ar fi Homo sapiens.
 

Lasand la o parte gluma, analizam pe scurt nevoia umana de individualizare si de apartenenta.
 

Nu se poate spune ca ele se exclud reciproc. Acelasi om poate avea simultan, intr-unul sau altul din rolurile sale sociale sau in diferite momente ale vietii sale, atat nevoia de a semana cu ceilalti si de a fi acceptat in anturaje sau grupuri, cat si de a se diferentia de ceilalti, de a-si manifesta individualitatea.
 

Nevoia de a fi integrat in grupuri are loc mai ales in adolescenta sau tinerete, cand personalitatea nu este inca pe deplin cristalizata, iar tanarul experimenteaza incercand sa vada ce i se potriveste. Sunt multe exemple cand un stil vestimentar a fost adoptat doar pentru a fi „parte” a unui grup, cum ar fi moda "Flower power", cu mesajele lor pacifiste si imbracamintea specifica acelor ani. Alte exemple de "uniformizare" benevola a vestimentatiei sunt cele adoptate pentru a etala apartenenta la grupuri de interese, cum ar fi "gastile de motociclisti", care au pe langa haine similare si insemne speciale, ecusoane brodate, etc.
 

Alte genuri de uniforme pot fi regasite pe criteriul unei profesii (armata, politia, medicii, preotii, etc) sau apartenentei la o institutie (uniformele scolare).
 

Odata definita individualitatea persoanei, la maturitate, aceasta poate decide un stil definitoriu propriu, care subliniaza si acompaniaza trasaturile de personalitate. O doamna eleganta va purta o tinuta care sa scoata in evidenta eleganta sa, spre exemplu un deux-pieces, iar o sportiva va purta preponderent o tinuta casual, comoda, care sa o faca sa se simta in largul sau.
 

In situatii sociale diferite, aceeasi persoana, daca este versatila, va sti sa isi adapteze tinuta vestimentara in asa fel incat sa nu faca nota discordanta, spre exemplu sportiva de mai sus, la opera probabil ca nu va merge in colanti si maieu cu imprimeuri si paiete... desi orice este posibil :).
 

Ca sa nu mai vorbim de atractia inconstienta catre o anume culoare care corespunde dispozitiei psihice dintr-un anume moment al zilei si deci alegerea unei vestimentatii poate fi pur si simplu instinctuala.
 

Ne putem referi la o tendinta de globalizare a modei, asa cum se petrece la nivelul oricarui domeniu al vietii, din cauza permeabilizarii granitelor si a calatoriilor intercontinentale, pentru ca oamenii vor cauta sa imite ce vad strain si le place. Desi asta poate duce la o pierdere la nivelul specificului local, care poate difuza, in aceeasi masura reactia poate fi de accentuare a acestui specific si revigorare, cum este spre exemplu portul modern si actual de ii populare romanesti care s-a extins, ca sa amintim aici si de Romania.
 

Oamenii vor vrea intotdeauna sa fie si acceptati in grupuri, deci similari semenilor sai, dar si sa se simta speciali si unici, si ca atare vor vrea sa se individualizeze inclusiv prin imbracaminte.
 

Ca sa parafrazam in final, "haina face pe om dar il si desface", ceea ce inseamna ca ne poate face atat identici, cat si diferiti. 


Numar vizualizari: 1466
Adauga comentariu