Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Cand totul este pe internet apare amnezia digitala!

Poza 15 Octombrie 2015

Fiind in permanenta conectati la tehnologie, oamenii au inceput sa aiba probleme in a-si aminti numere de telefon importante, date importante din viata lor, iar pierderea conexiunii la internet sau pierderea telefonului ii face vulnerabili, sugereaza un nou studiu condus de firma de securitate endpoint, Kaspersky.
 

"Tehnologia ne imbogateste viata dar este si un risc major de amnezie digitala", sustine compania in raportul ce prezinta rezultatele studiului. "Utilizarea aparatelor in mod regulat ca sisteme de stocare a informatiei, permite memoriei sa ne lase sa devenim vulnerabil in cazul in care device-ul este pierdut."
 

Sondajul a fost realizat online in Mai 2015 de catre firma Opinion Matters si a avut un esantion 1000 de consumatori americani cu varsta de peste 16 ani. Kaspersky a efectuat un sondaj similar pe un esantion 6000 de europeni.
 

Dintre consumatorii americani, majoritatea (67.4%) isi poate aminti numarul de fix al locuintei in care a copilarit.
Dar cu exceptia numarului de telefon al sotului/ sotiei (pe care 71% dintre ei il stiu) si numarul de telefon al parintilor (pe care 68.4 % il stiu), au memorat foarte putine numere de telefon importante. Astfel:
 

- 40% dintre cei intervievati nu si-au putut aminti numarul de telefon al copiilor.
- 77% dintre cei intervievati nu si-au putut aminti numarul de telefon al scolii la care copilul invata.
- 39% dintre cei intervievati nu si-au putut aminti numarul de la munca.
- Mai putin de jumatate dintre cei intervievati isi aduceau aminte numarul de telefon al unui prieten.
 

Legatura dintre dependenta de tehnologie si neglijarea informatiilor importante a fost evidentiata si de alte intrebari. Kaspersky a refuzat sa spuna cu exactitate care sunt intrebarile respective, dar acestea au fost structura de baza a altor sondaje online similare.
 

Cand au fost intrebati "Cat vrei sa gasesti raspunsul la o intrebare, care este primul lucru pe care l-ai face?", 50 % au raspuns ca ar cauta raspunsul pe internet si doar 39.9% au spus ca ar incerca sa isi aminteasca.
 

91.2% dintre cei intervievati au fost de acord cu afirmatia: "Folosesc internetul ca pe o extensie online a creierului meu." 63% dintre cei intervievati fost de acord cu afirmatia: "Telefonul este memoria mea – aproape tot ceea ce cunosc este stocat acolo."
 

Cand au fost intrebati ce anume ar simti daca ar pierde informatia ce se regaseste pe vreunul dintre device-urile pe care le detin, 70 % au spus ca ar simti tristete sau panica, deoarece device-ul detine informatii pe care nu le au stocate in alta parte.
 

Maria Wimer, lector la Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Birmingham, care a fost rugata sa comenteze rezultatele studiului, sustine ca: "Bazat pe acest studiu, putem conchide ca acest trend al cautarii informatiei, previne formarea de amintirilor de lunga durata."


Kaspersky, care creeaza software anti-virus, sustine ca rezultatele studiului sugereaza ca "multi oameni subestimeaza nivelul de expunere al memoriilor externe si rareori se gandesc ca ar trebui sa le protejeze (...)."

Adauga comentariu