Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Cum sa creezi o schimbare durabila

Poza 08 Iulie 2015

Cand se ajunge la decizia de a face schimbari in viata personala sau profesionala, intampini dificultati in a le face durabile? Incepi prin a fi incantat, motivat si a avea cele mai bune intentii. Poate chiar reusesti sa schimbi modul in care gandesti, modul in care te simti sau te comporti pentru cateva saptamani. Dar, destul de repede, aceasta dorinta incepe sa isi piarda din putere si te trezesti exact acolo de unde ai plecat, dezamagit de propria delasare.
“Din pacate, majoritatea eforturilor in vederea schimbarii, individuale sau organizationale, nu sunt de durata” explica Tal Ben Shahar, un renumit autor si conferentiar. “Iar motivul este reprezentat de obiceiurile noastre.”
“Acum sute de ani, poetul britanic John Dryden, scria “Mai intai ne cream obiceiul, apoi obiceiul ne creaza.””, zice Tal. “Ne cultivam obiceiurile si indiferent daca sunt bune sau nepotrivite, ele raman. Incercarea de a crea deprinderi care sa ne lepede de obiceiuri este un lucru foarte greu de realizat.”
Sa fim sincer, cred ca cu totii am incercat la un moment dat sa ne schimbam un obicei si am constatat ca nu este un lucru deloc simplu. Cu toate astea, trebuie sa marturisesc ca pentru toate schimbarile care au avut succes dintre cele pe care le-am initiat a fost necesara intelegerea ca trebuie sa schimbi 40% din ritualurile zilnice pentru a se dovedi durabila.
Putem spune ca este foarte greu, daca nu, imposibil sa trecem peste faza entuziasmului si sa cream schimbari durabile in viata noastra altfel decat introducand o noua lista de obiceiuri. Tal recomanda urmarea urmatorilor 4 pasi:
Incepe cu putin – Luand in considerare ca vointa si disciplina ta sunt niste resurse limitate, daca incepi sa le imparti in favoarea mai multor obiective si teluri, vei ajunge sa nu duci niciuna la capat. Ideea este sa iti concentrezi atentia pe crearea a una sau doua noi obiceriuri si sa persisti pana cand ele devin parte din tine.
Acorda-le importanta – Nu incerca sa iti creezi un nou obicei, doar de dragul de a il avea. In schimb, fii sigur ca exista o dorinta sincera, o necesitate pentru aceasta schimbare. Profesorul William Damin de la Universitatea Stanford a descoperit ca atunci cand consideram ca ceva este interesant si suntem de parere ca este benefic pentru lumea inconjuratoare, suntem capabili sa acordam pasiune actiunii, motivandu-ne, creand un scop si o energie care previn diminuarea interesului si promoveaza persistenta.
Succesul este fundatia – Din ce in ce mai multe studii demostreaza ca pentru a duce la bun sfarsit schimbari de lunga durata trebuie sa te concentrezi asupra povestilor despre succes. Fie ca sunt povestile tale sau ale altcuiva, apreciaza-le, invata din ele si incearca sa le depasesti. De exemplu, Tal explica ce anume l-a ajutat sa introduca meditatia in viata lui si anume, cei mai mari tutori si oameni care au introdus cu succes obiceiul meditatiei in viata lor. Defapt, aceeasi abordare au aplicat-o si ei pentru a crea schimbarea si a putea aplica lucrurile invatate in viata lor.
Cauta ajutor – Un studiu dovedeste ca oamenii care isi doresc schimbari de Anul Nou sunt capabil sa le pastreze timp de 2, pana la 6 ani, daca au suport. Asa ca roaga pe cineva sa iti ofere sprijin. Poate fi cineva care te va insoti regulat la sala sau care iti va reaminti regulat ceea ce iti doresti sa obtii. Poti folosi de asemenea tehnologie pentru a iti sustine obiceiul cum ar fi alarme digitale sau aplicati precum Streaks pentru a iti rasplati eforturile.
“Obiceiuri precum sala, meditatie si iesirile saptamanale cu sotia sunt o parte importanta a igienei mele mentale si emotionale.”, explica Tal.
Cand trebuie sa creezi o schimbare de lunga durata pe care ti-o doresti, exista vreun obicei cu care ai vrea sa incepi?
 

Adauga comentariu