Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Dezvolta-ti gandirea

Poza 12 August 2015

Growth mindset, scoala gandirii dezvoltata de Doctor Carol S. Dweck, ne prezinta cateva feluri prin care ne putem exersa creierul si cultiva inteligenta.

Se poate vedea ca evolutia gandirii joaca un rol important in dezvoltarea personala, de asemenea, in special in ceea ce priveste adaptarea individului la conditiile de stres, felul in care priveste provocarile si intampina schimbarea.

Conform principiilor subliniate de Dweck, dezvoltarea mentalitatii poate “invata” creierul sa evolueze din punct de vedere al intelectului si capacitatii si imbunatateste atitudinile in ceea ce priveste esecul, greseala, lauda sau critica, etc.

Cum trecem de la dezvoltarea gandirii la imbunatatirea personala

Exista multe modalitati pe care teoriile le-au gasit ca fiind avantajoase dezvoltarii personale, incluzand felul in care indivitul reactioneaza provocarilor.

Aceia cu o mentalitate rigida privesc provocarile ca pe un test, pe care fie il pica, fie il trec. Daca se iveste o problema, o provocare, se vor teme de esec si se vor ingrijora pentru ceea ce vor crede ceilalti daca nu fac fata provocarii.

De exemplu, un individ cu mentalitate rigida, pus in fata unei situatii pentru care nu gaseste modalitati de rezolvare, va percepe situatia ca “Nu vei fi niciodata bun la asta”. Un individ care isi doreste sa se dezvolte va privi situatia in felul urmator: “Poti fi bun la asta, daca exersezi si iti oferi timp pentru a invata.”

Gandeste-te la ceea ce esti acum si la ceea ce iti doresti sa fii; peste cate provocari crezi ca va fi nevoie sa treci? Fiind deschis, vei putea invata din aceste provocari si vei fi constient ca daca iti oferi putin timp, ai rabdare si exersezi vei fi supus unei dezvoltari continue.

Dezvoltarea gandirii este o atitudine care imbratiseaza cresterea perpetua, iar indivizii invata sa anticipeze, sa accepte si chiar sa aprecieze schimbarea.

Aceste atitudini joaca, de asemenea, un rol important in gestionarea stresului sau conditiilor de stres. Stresul reprezinta o intotdeauna o provocare, iar acceptarea stresului ca parte a vietii zilnice duce la intrebuintarea lui in vederea obtinerii unui rezultat optim. Studiile demonstreaza ca suntem mai putin afectati de stres daca consideram ca ne este benefic.
Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison implica interogarea a 29.000 de oameni cu privire, nu numai la nivelul de stres pe care il resimt, dar si al felului in care ei considera ca stresul le influenteaza sanatatea.

Aceia care considerau ca stresul are un impact negativ asupra sanatatii lor erau cu 43% mai expusi riscului de deces comparativ cu cei care nu considerau ca stresul le dauneaza.

Dezvoltarea mentalitatii ajuta individul sa minimizeze nevoia de confort si sa se expuna situatiilor necunoscute cu incredere. Aceasta poate reprezenta o incercare de a invata ceva nou din punct de vedere academic, incercarea unui nou sport sau, pur si simplu, iesirea din rutina.

Cu totii stim ca “ceea ce iti doresti se afla in afara zonei de confort”. Confortul nu stimuleaza dezvoltarea si, acceptand schimbarea, individul poate accesa arii care sa il ajuta sa evolueze si sa isi atinga potentialul maxim.
 

Adauga comentariu