Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Munca solicitanta, tratament pentru creier

Poza 29 Iunie 2015

Daca lucrezi intr-un domeniu care te stimuleaza din punct de vedere intelectual, creierul tau va dispune de un boost pozitiv care previne pierderea memoriei si declinul capacitatii mentale la varsta inaintata, conform unui studiu recent.
Sustinand multitudinea de studii care dovedesc ca activitatile mentale sunt un exercitiu pentru creier, acesta demonstreza cum lucrul intr-un domeniu care stimuleaza individul din punct de vedere intelectual, ce include actiuni “executive, verbale si fluide”, stimuleaza memoria si capacitatea mentala ani la rand.
Cercetatorii au masurat memoria si capacitatea de gandire a 1.054 de participanti, toti depasind varsta de 75 de ani, la fiecare an jumatate, timp de 8 ani folosind un test denumit: Mini-Mental State Examination (MMSE). Rezultatele testelor aratau o variatie semnificativa (crestere sau descrestere) a capacitatilor mentale si a memoriei.
Cercetatorii i-au intervievat si despre istoricul muncii lor si au sortat activitatile lor in 3 categorii: executive, verbale si fluide.
Activitatile executive includ “planuirea activitatilor, dezvoltarea strategiilor si rezolvarea conflictelor”. Cele verbale includ “evaluarea si interpretarea informatiilor”, iar cele fluide,”atentia selectiva si analiza informatiilor”.
Rezultatele au demonstrat ca oamenii cu acele job-uri care includeau toate cele 3 tipuri de activitati, la nivel inalt, obtineau cele mai mari scoruri la testul MMSE pe intreaga perioada a celor 8 ani si aveau cea mai mica rata de declin cognitiv (atat din punct de vedere a capacitatii mentale, cat si al memoriei). Rata declinului capacitatilor cognitive a oamenilor cu cele mai solicitante job-uri din punct de vedere mental reprezenta jumatatea din cea a celor cu cele mai putin solicitante meserii.
Dintre cele 3 activitati, studiul dovedeste ca cea mai antrenanta este cea executiva, care manifesta cele mai importante beneficii.
“Studiul nostru este important deoarece sugereaza ca munca mentala pe care o depui de-a lungul carierei tale are un impact mai important asupra sanatatii creierului decat educatia.”, spune Francisca S. Then, PhD al Universitatii Leipzig din Germany.
Studii anterioare indica ca nivelul inalt al educatiei micsoreaza rata severitatii dementei. Asa cum a fost descoperit in timpul acelor studii, task-urile solicitante, asemenea educatiei, reprezinta o maniera care ajuta creierul sa se adapteze declinului cognitiv, care la randul sau incetineste procesul de pierdere a memoriei si deteriorare mentala.
“Provocarile in domeniul profesional reprezinta un element pozitiv, din moment ce cladesc capacitatea si rezerva mentala a individului pe termen lung”, spune Francisca.

 

Adauga comentariu