Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Parintii evalueaza gresit nivelul de fericire al copiilor

Poza 05 August 2015

Estimarile parintilor in ceea ce priveste fericirea copilului difera semnificativ de felul in care acesta se simte, conform unui nou studiu. Cercetatorii au descoperit ca parintii copiilor intre 10 si 11 ani au tendinta sa le supraevalueze fericirea, in timp ce cei cu copii intre 15 si 16 ani, le subestimeaza fericirea.
Rezultatele acestui studiu arata ca parintii evalueaza starea copilului in functie de propriile sentimente, lucru care a determinat diferente majore intre relatarile lor si cele ale copiilor.
Publicat in Journal of Experimental Child Psychology, studiul atribuie discrepantele unei “inclinatii egocentrice” prin care parintii se bazeaza prea mult pe propriile sentimente pentru a evalua fericirea familiei ca si un intreg.
Fericirea copiilor si adolescentilor a primit o atentie considerabila in cadrul studiilor recente, cu toate astea, potentiala problema a felului in care parintii evalueaza fericirea copiilor a fost trecuta cu vederea.
Cercetatorii sustin ca studiul ne ofera informatii importante nu numai despre bunastare in general, dar si despre imbunatatirea relatiilor dintre parinti si copii si crearii unei noi tehnici de interventie pentru a le oferi copiilor suportul de care au nevoie,
Autorii studiului sunt Dr Belén López-Pérez, Cercetator Postoctoral in cadrul departamentului de Psihologie sociala si dezvoltare cognitiva la Plymouth University si Ellie Wilson, absolvent al Universitatii de Psihologie.
Cercetatorii au interogat 357 de copii si adolescenti de la doua scoli diferite din Spania, impreuna cu parintii lor, iar fericirea lor este masurata cu ajutorul auto-evaluarii (clasificari si masuratori proprii).
Rezultatele au demonstrat ca parintii evaluau fericirea copiilor in functie de propriile sentimente, existand diferente notabile intre relatari.
In aceeasi maniera, copii si adolescentii au raportat nivele similare se fericire, pe cand parintii au raportat nivele diferite in functie de varsta copilului lor. Deci, studiul nu numai ca arata discrepante intre informatori, dar si o scadere al nivelului de fericire al parintilor odata cu trecerea timpului.
“Studiind discrepantele informatorilor si relatiile dintre raporturile copiilor si cele ale parintilor in ceea ce priveste fericirea este vital sa determinam daca evaluarea parintilor este valida.”, spune Dr Lopez Perez. “Incapacitatea de a evalua fericirea propriilor copii in mod corespunzator poate determina neintelegeri, ce are consecinte negative asupra relatiei parinte-copil. Cu atat mai mult cu cat parintii nu vor fi capabili sa ofere un suport emotional adecvat si nici sa inteleaga nevoile copiilor lor cu acuratete.

Adauga comentariu