Vreau sa ma intorc la versiunea de chat text!
Inregistreaza-te

Noutati

Stergerea amintirilor dureroase

Poza 30 Iulie 2015

Amintirile stau la baza vietii. Daca nu am fi capabili sa capatam o experienta, am pluti in momentul prezent, lipsit de insemnatate, fara a ne putea inchipui viitorul. (Din moment ce crearea unui plan include imprimarea acestuia in memorie.)
Cu toate astea, deseori regretam faptul ca ne aducem aminte anumite experiente, iar aceste memorii pot duce la anxietate sau depresie. Chiar daca experienta a luat loc in trecut, memoria evenimentului exista, sabotandu-ne starea de spirit actuala. Incarcatura emotionala a amintirilor este singurul lucru care ne face sa fim influentati de catre trecut. Influenta ei poate fi redusa sau poate avea efecte majore precum sindromul de stres post-traumatic. Cu cat este mai mare incarcatura emotionala, cu atat este mai influenta amintirilor.
Cum sunt formate memoriile negative
Chiar daca am participat la un eveniment traumatizant sau am fost martorii unuia, perceptia existentei unei amenintari reale declaseaza o amigdala – un centru emotianal al creierului nostru. Acolo se formeaza amintirea. Aceste este un proces automat care ne ajuta sa identificam situatii similare in viitor si ne impiedica sa ne mai expunem unor evenimente asemanatoare.
Dupa producerea evenimentului, in orele ce urmeaza, retelele nervoase incep sa construiasca o harta a amintirii in hipotalamus, care implica imprimarea senzatiilor asociate evenimentului.
Aceste ascocieri formeaza un model, iar daca in viitor vor recunoaste vreuna dintre aceste asocieri, ea va declansa intregul model, astfel suntem capabili sa recunoastea amenintarea. Daca utilizam in mod repetat aceste conexiuni, recunoasterea tiparelor va deveni si mai sensibila, iar pragul care declanseaza perceptia amenintarii se va diminua. Acesta este primul pas prin care trauma declaseaza anxietatea.
Amintirile intruzive sau retrospectivele sunt o manifestare similara sindromului de stres post-traumatic si sunt declansate de utilizarea repatata a cailor neuronale corespunzatoare traumei intr-un asa fel incat cel mai mic detaliu poate provoca amintirea. Intregul mecanism “lupta sau fugi” poate fi pornit de lucruri irationale intr-un mod foarte simplu. Amintirile asociate evenimentului traumatic copleseste persoana, fortand-o sa retraiasca experienta din cauza pragului scazut al nivelului de recunoastere a tiparelor.
Cu toate astea, amintirile intruzive nu reprezinta doar o manifestare a anxietatii si a experientelor traumatizante. Ele sunt asociate depresiei si lucreaza ca si catalizator al cercurilor vicioase ale depresiei.
Intrebarea ramane, daca amintirile negative sunt formate de catre conexiunile neuronale, cum le putem inlatura?
Stergerea amintirilor dureroase
Metoda intuitiva de a face fata memoriilor negative este acoperirea acestora cu experiente dorite sau placute. Acest procedeu se refera la interpretarea intr-o maniera favorabila a evenimentului. Acesta este unul dintre motivele pentru care Terapia Primara sau Terapia Gestalt se axeaza pe recrearea evenimentelor traumatizante in vederea retrairii lor, dorindu-se provocarea unor reactii eficiente. Este eficace in procesul de descarcare a incarcaturii emotionale si ajuta individul sa depaseasca momentul. Desigur, procedeul poate fi aplicat nu doar amintirilor dureroase, dar oricarei alte situatii. De exemplu, daca ne-am facut de ras intr-o anumita imprejurare, acest sentiment va persista pana cand vom avea ocazia de a retrai evenimentul, lucru care ne permite sa reactionam diferit, evitand acelasi comportament sau reactie, pentru a putea rasturna situatia in favoarea noastra.
Povestirea evenimentului traumatizant nu rezolva cu usurinta problema. Cu siguranta, iti ofera ocazia sa te intelegi si sa te simti inteles de catre consilier, dar nu descarca incarcatura emotionala asociata evenimentului si nu rescrie conexiunile neuronale. Reflexul asociat amintirii negative va persista, ea fiind intiparita in memoria noastra.
Aceste amintiri se regasesc in subconstient – si sunt in afara abilitatii noastre de control. Unii sustin ca ar trebui, pur si simplu, sa uitam amintirile dureroase, altii sustin ipoteza descarcarii incarcaturii emotionale asociate amintirilor traumatizante.
Pe baza acestor materiale, putem trage o concluzie – toate amintirile intruzive poarta incarcatura emotionala, iar pentru a le putea trata, trebuie sa descarcam aceasta “energie” - lucru care poate fi realizat prin exprimare emotionala intensa, adica manifestare sau repetarea evenimentului pentru a putea rescrie amintirea. 

Adauga comentariu